Alla inlägg den 11 september 2008

Av Handbollsbladet Since 2007 - 11 september 2008 09:38

Inför Allsvenskan 08/09 med AranäsSå har det blivit dags att dra igång säsongens "inför serien-reportage". Första laget ut blir nykomlingarna

Aranäs.

Hallå där Niklas Virolainen och Mikael Franzén som tillsammans med Tony Larsson tränar HK Aranäs.

Nykomlingar i årets allsvenska - hur känns det inför årets säsong?

Det känns bra, det känns som att killarna har blivit starkare och att rollerna börjar sätta sig. Vi har byggt vidare på vårt spel från förra året och det känns som om att vi ska kunna ställa till det för många lag i årets Allsvenska.

Vad kännetecknar Aranäs och vilken typ av handboll vill ni spela?

HK Aranäs spelar 3-2-1 och satsar mycket på kontring. Vi har som grund att springa mycket. Sen när vi väl kommer upp och ska ha anfall vill kännetecknas som konsekventa i vårt spel.

Hur har försäsongen varit? Vad har ni för några mål och förväntningar på säsongen?

Inför detta år så bantade vi truppen en hel del så att vi har legat på ca 15-16 st på träningarna. Detta har gjort att vi har kunnat spelat ihop oss mycket. Nackdelen med detta är att man är ganska skadekänslig. Vi har tränat mycket bra, 5-6 gånger i veckan. Vi har blandat mellan handboll, brottning och löpning. Målsättningen är att vi ska klara oss kvar utan kval men vi är övertygade om att vi kan slå alla lag i årets Allsvenska.

Vad är din åsikt om årets allsvenska och dess lag?

Det kommer bli ett getingbo och många lag som kommer slåss både i toppen och i botten. Det känns som om Allsvenskan i år är mycket bättre än förra året. Men helt klart är att det ändå kommer bli ganska tydliga skikt. De sämsta lagen kommer inte ha mycket att säga till om mot topplagen.

Vilka blir allsvenskans fyra topplag och varför?

Vi tror nog som alla andra på Kristianstad, Malmö, OV Helsingborg och Hallby. Kristianstad och OV såg vi i träningsturneringen i Kristianstad och dom ser både starka och kompletta ut för att ta klivet upp i seriesystemet. Malmö har ett mycket bra lag på pappret och Hallby storsatsar och har varit nära några år nu. Alla dessa lag har också mycket kompetenta tränare och bra organisationer. Sen så har vi andra lag givetvis som vill ställa till det som Hästö, Anderstorp och Önnered.

Vem blir er viktigaste spelare under säsongen? Vem blir seriens viktigaste spelare?

Det är svårt att peka ut någon som blir viktigare än någon annan men som vanligt är centrumlinjen oerhört viktig, målvakt, mitt 6 och mitt 9. Sen får ni titta i vår trupp vilka det gäller. Seriens viktigaste spelare? Thomas Hiljemark - Anderstorp.

Vem är allsvenskan bästa tränare?

Meritmässigt som ledare är Proppen i Malmö outstanding. En outsider dock, som verkligen har byggt ett lag snabbt och imponerande är Kenneth Andersson i Kristianstad.

Något annat du vill tillägga och hälsa ifrån Kungsbacka?

Vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften och taggade för att visa att ?bönnerna? från Kungsbacka kan spela framtidens handboll med fart och fläkt. Dessutom så hoppas vi att förra årets snitt på 500 personer kommer öka betydligt och skapa en festlig inramning vid våra hemmamatcher.

Lycka till i premiären mot Hästö.

Tack så mycket!


Fakta om Aranäs

Klubben bildades 1947. Klubben har på damsidan varit uppe i Allsvenskan men för herrarna är det första säsongen. Klubben är en av Sveriges största handbollsföreningar med 65 lag i seriespel. Har fostrat många spelare som representerat landslag och klubbar både i Elitserien och utomlands.

Tränare: Niklas Virolainen och Mikael Franzén
Ass. Tränare: Tony Larsson
Lagledare: Lennart Nilsson
Material: Tomas Bäckander

Nyförvärv:
Tony Heeringsson (ny från IK Sävehof) , Mikael Bjäring (ny från Redbergslids IK) egna produkter som är uppflyttade: Robin Sparredal (Särökometerna moderklubb), Joseph Davis, Kristoffer Degerlund.

Spelarförluster:
Rickard Lönn Redbergslids IK, Emil Ernström - HK Varberg, Nicklas Burenklint HK Varberg, Marc Niclasson (via Heid) Mölndal Heim, Erik Johnsson  Västra Frölunda, David Björkman  Västra Frölunda, Christoffer Hake  Mölndal Heim, Gustav Törnqvist (utlånad våren) HK Varberg, Marcus Petersson HK Varberg, Daniel Ohlsson  varvar ner i HK Aranäs 05, Robbin Hansson klubb ej klar, Erik Nordin sabbatsår, Oscar Bohlin (via HP Warta) slutar, Joacim Dahl slutar/HK Varberg. Dessutom så lämnar Jerry Hallbäck för en tjänst som sportchef i IK Sävehof.

Spelartrupp
Mv: Jonas Elvestål, Tony Heeringsson (ny från IK Sävehof)

H6:Tobias Östanbäck, Kristoffer Degerlund (egen produkt uppflyttad mitt i förra säsongen)

V6: Tobias Nilo (även 9 meter), Ino Blomquist, Robbin Forsell

M6: Nicklas Johansson, Mikael Bjäring (ny från Redbergslids IK)

Niometer: Fredrik Teern, Andreas Dackander, Joseph Davis (egen produkt ? uppflyttad mitt i förra säsongen), Alexander Hallberg, Robbin Sparredal (från juniorerna ? moderklubb Särökometerna HK), Jonas Petersson

Antal medlemmar: 1600
Antal ungdomslag: 57
Webbadress: www.hkaranas.se


ASK-handboll.com kommenterar

Aranäs är nykomlingar i årets allsvenska. Men mycket tyder dock på att de inte kommer att bli någon stykpåse. Redan förra försäsongen mötte vi Kungsbackalaget i deras egen turnering. Vi förlorade mot dem och minns jag rätt vann de mot de andra allsvenska klubbarna de mötte också. Sedan gick de igenom division ett och klarade alltså det allsvenska kontraktet. Den här försäsongen stötte vi på dem i turneringen nere i Kristianstad och de såg lovande ut.
Sin egen turnering vann man mot motståndet Warta, Heid och Kungälv.

Den egna målsättningen är att klara att förnya kontraktet, vilket är ett vanligt mål för nykomlingar. Kan tyckas lite tråkigt kanske, men något man absolut bör klara av. Jag skulle gissa att de kan ta poäng mot i stort sett vilket lag som helst, men får antagligen tufft att hänga med i toppen av serien. Svårt att tippa placeringsmässigt då flera föreningar känns likvärdiga, men någonstans runt mitten av tabellen blir mitt tips.


Källa. Anderstorp Handboll

Ovido - Quiz & Flashcards